20130501_co_0751_v2_website

terug-knopje

 

Steeds vaker hebben jongeren en gezinnen financiële problemen. Wanneer een gezin ambulante hulpverlening ontvangt, bijvoorbeeld opvoedondersteuning, maar alles wordt overschaduwd door zorgen over de financiën, kan het inschakelen van een budgetcoach direct voor rust zorgen.

 

 

Samenwerking met Budget Solutions
TriviumLindenhof werkt samen met Budget Solutions BV op het gebied van sociale financiële hulpverlening. Budget Solutions BV biedt onder andere de diensten aan van speciaal hiervoor opgeleide budgetcoaches.

 

 

De budgetcoaches helpen de jongeren en gezinnen met het stabiliseren van de situatie. Ze geven hen handvatten om ergere problemen te voorkomen. Samen met de jongeren of gezinnen wordt gewerkt aan inkomen, uitgaven en eventuele schulden. Indien nodig kan ook worden gekozen voor vrijwillig budgetbeheer. Niet alleen beheren de coaches in deze situatie het geld van de jongeren en gezinnen voor een bepaalde periode, ze leren hen ook zelf beter om te gaan met geld. Het beoogde resultaat is dat de jongeren en gezinnen weer grip op hun eigen financiën krijgen.

 

 

Budget Solutions BV biedt verschillende vormen van hulp:

  • Budgetcoaching
  • Vrijwillig budgetbeheer
  • Bewindvoering/ beschermingsbewind

Bij budgetcoaching ligt allereerst de focus op inventarisatie van het inkomen en het uitgavenpatroon. Waar zijn extra gelden te krijgen? Waar wordt het geld aan besteed? Als er daarnaast sprake is van een problematische schulden situatie, wordt er tijd besteed aan het op orde maken van het dossier voor de schuldhulpverlening. De jongere of het gezin wordt namelijk begeleid naar de schuldhulpverlening. Vervolgens wordt de jongere of het gezin gecoacht, waarbij zij zelf de regie houden. De jongere of het gezin wordt op zogenaamd leefgeld gezet.

 

 

Het kan (tijdelijk) nodig zijn dat het beheer van het budget overgenomen wordt. Dit is vrijwillig, waarbij een contract wordt ondertekend door de cliënt. De stichting beheert de rekening welke op naam staat van de cliënt. De cliënt heeft hier geen directe toegang toe. Streven is om de cliënt zodra het kan weer verantwoordelijk te maken voor zijn of haar financiën.

 

 

Als laatste oplossing kan beschermingsbewindvoering worden aangevraagd. Hiervoor is tussenkomst van de rechter noodzakelijk. Dit is de oplossing wanneer de jongere of het gezin als gevolg van (tijdelijke) psychologische problematiek en/of een verstandelijke beperking niet (meer) in staat is om zijn of haar financiën in juiste banen te leiden.

 

 

Aanmelden
Budgetcoaching is ondersteunend aan het primaire hulpverleningsproces, waarvoor  u een verwijzing nodig heeft van een professional uit één van de wijkteams of jeugdteams in uw gemeente of van uw huisarts of medisch specialist. U kunt ook een verwijzing hebben gekregen via Jeugdbescherming Rotterdam Rijnmond of Jeugdbescherming west.

 

Bent u als bedrijf geïnteresseerd Budgetcoaching aan te bieden aan uw medewerkers? Neem dan contact op met Bernice Scheurkogel via  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via T 06 51 99 35 42.

     
Deel dit artikel