gezinshuis-2013-2

Gezinshuis

 

Als uw kind niet meer thuis kan wonen en behoefte heeft aan een kleinschalige woonomgeving, dan is een gezinshuis de aangewezen plek. Er zijn verschillende varianten gezinshuizen; er zijn huizen waar kinderen kortere tijd verblijven en huizen waar een kind een aantal jaren kan blijven wonen en kan opgroeien in een vertrouwde omgeving.

 

Wat houdt het in?
Gezinshuizen bieden voor kortere of langere tijd onderdak, begeleiding en zorg aan kinderen tussen de vier en achttien jaar. Een gezinshuis functioneert zoveel mogelijk als een “gewoon” gezin en biedt warmte, structuur en veiligheid. Kinderen kunnen er eventueel een aantal jaren blijven wonen en opgroeien in een omgeving die snel vertrouwd voor ze zal worden. Een (echt)paar (hierna gezinshuisouders genoemd) verzorgt de opvoeding en de begeleiding.

leegpixel

In een gezinshuis woont uw kind in een huis met maximaal 3 andere kinderen. Iedereen heeft zijn eigen slaapkamer. Uw kind doet mee aan gezamenlijke activiteiten zoals maaltijden, huishoudelijke taken en verjaardagen.

 

Voor wie is het?
Kinderen en jongeren tussen de vier en achttien jaar die voor een langere periode behoefte hebben aan onderdak, verzorging, opvoeding en begeleiding. Zij komen hiervoor in aanmerking als duidelijk is dat de eigen ouders, familieleden of andere mensen uit het netwerk voor langere tijd niet meer in staat zijn om de kinderen zelf te verzorgen en op te voeden.

 

Wat is onze werkwijze?
Voordat we met de hulp beginnen maken we een hulpverleningsplan. Hierin beschrijven we de doelen van de hulpverlening, wat we van u verwachten, hoe u contact kunt onderhouden met uw kind en welke ondersteuning we daarbij bieden.

 

In een gezinshuis woont uw kind in een huis met maximaal 3 andere kinderen. Iedereen heeft zijn eigen slaapkamer. Uw kind doet mee aan gezamenlijke activiteiten zoals maaltijden, huishoudelijke taken en verjaardagen. Elk kind heeft ook een eigen programma, zoals school, huiswerk of hobby’s. Een of twee weekenden per maand logeert uw kind bij u of bij een weekendgezin.

 

De gezinshuisouders wonen in het gezinshuis (dit kan een eigen huis zijn of een huis van TriviumLindenhof) en begeleiden de kinderen. Zij zorgen ervoor dat alles goed verloopt in huis. Ze helpen bij het maken van huiswerk, hangen slingers op als iemand jarig is, doen mee met een spelletje, zorgen voor een pot thee met een koekje als de kinderen uit school komen en zijn streng als dit nodig is. Bij vragen of problemen kan uw kind bij hen terecht.

 

Een ambulant hulpverlener kan u ondersteunen met gesprekken om de relatie met uw kind en eventueel andere nog thuiswonende kinderen te verbeteren en het contact goed te houden.

 

Hoe lang duurt de hulp?
Deze vorm van hulp is vooral bedoeld voor kinderen die langere tijd blijven (2 jaar of langer). Soms gaan ze na een tijd weer terug naar huis of naar een andere vorm van hulp, bijvoorbeeld naar begeleid wonen, waarbij de nadruk ligt op het ontwikkelen van zelfstandigheid. 


Klik hier voor de ervaringsverhalen van onze gezinshuisouders en -kinderen!

 

 


 

Meer informatie?

Wilt u meer informatie? Neem contact op met een van de locaties van de gezinshuizen. U kunt hier ook een afspraak maken voor een vrijblijvend oriëntatiebezoek.

leegpixel

Aanmelden

U kunt zich aanmelden via een wijkteam of jeugdteam in uw gemeente, een huisarts, medisch specialist of via Jeugdbescherming.

 

Lees meer over de aanmeldprocedure.

Deel dit artikel