kamertraining-begeleidwonen-2013-2

Kamertraining en begeleid wonen

 

Thuis gaat het niet goed. Misschien heb je al het nodige meegemaakt als het gaat om problemen, ruzies of onveiligheid. Het is op dit moment nog niet gelukt om dat goed op te lossen. Ondertussen wordt je wel ouder en komt het moment eraan dat je zelf de verantwoordelijkheid krijgt voor hoe je leven eruitziet. Daar wil je graag goed op voorbereid zijn.

 

Bij kamertraining en begeleid wonen leer je op eigen benen te staan en je eigen beslissingen te nemen.

 

Wat houdt het in?
Je woont op een kamer in een van onze woonhuizen, samen met enkele andere jongeren. Je woont zelfstandig, maar krijgt als ondersteuning een eigen mentor. Bij kamertraining is de begeleiding intensiever dan bij begeleid wonen. Je ouders worden begeleid door een ambulant hulpverlener.

leegpixel

Je krijgt een mentor die samen met jou een plan maakt waarmee je stap voor stap toewerkt naar volledig zelfstandig wonen.

 

Voor wie is het?
Jongeren van 16 tot 20 jaar die vanwege een problematische thuissituatie niet thuis kunnen wonen en waarvoor plaatsing in een behandelgroep of fasehuis niet (meer) aan de orde is. Je doet een aantal dingen al zelfstandig, maar helemaal op eigen benen staan is nog een flinke stap te ver.

 

Wat is onze werkwijze?
Voordat we met de hulp beginnen maken we een plan voor de hulpverlening. Hierin leggen we de doelen vast, beschrijven we de duur van de hulp, wat we van iedereen verwachten en welke ondersteuning we daarbij bieden.

 
Je woont in een huis in een woonwijk met een klein aantal andere jongeren. Ieder heeft zijn eigen kamer en spullen. Er zijn algemene voorzieningen die je met anderen moet leren delen, zoals een keuken en badkamer. Je leert hoe je moet koken, hoe je met geld om moet gaan, hoe je een huis schoon houdt. Er is aandacht voor het vinden en houden van vrienden, er verzorgd uitzien, het afmaken van je school, het zoeken, vinden en houden van werk en woonruimte, het op een leuke manier invullen van je vrije tijd en keuzes maken in het onderhouden van contact met ouders en overige familie.

 
Je krijgt een mentor die samen met jou een plan maakt waarmee je stap voor stap toewerkt naar volledig zelfstandig wonen. Je ouders informeren we over de vorderingen die je maakt en we ondersteunen hen bij het goed houden of opbouwen van het contact met jou in de nieuwe situatie.

 

Hoe lang duurt de hulp?
De begeleiding bij zelfstandig wonen duurt gemiddeld een jaar. Als je naar een eigen woning verhuisd bent, kun je nog een half jaar begeleiding krijgen van een ambulant hulpverlener.

 

 


 

Meer informatie?

Wilt u meer informatie? Neem contact op met een van de locaties voor kamertraining en begeleid wonen. U kunt hier ook een afspraak maken voor een vrijblijvend oriƫntatiebezoek.

leegpixel

Aanmelden

U kunt zich aanmelden via een wijkteam of jeugdteam in uw gemeente, een huisarts, medisch specialist of via Jeugdbescherming.

 

Lees meer over de aanmeldprocedure.

Deel dit artikel