intervisie 200x133De gemeente Rotterdam is in september 2016 gestart met een opleiding voor alle intervisoren van de (integrale) wijkteams. De reflectieve praktijk is één van de pijlers in de ondersteuning van de  wijkteammedewerkers. In de reflectieve praktijk worden de werkers begeleid om hun praktijk reflectief  te onderzoeken en dit op een zo hoog mogelijk niveau te leren verwoorden en verantwoorden.

 

De intervisoren dienen in staat te zijn het reflectief leren van de werkers op een gedegen niveau te kunnen faciliteren. Om deze nieuwe taak goed te kunnen uitvoeren, hebben de begeleiders meer kennis en ervaring nodig over de leer-en begeleidingsprocessen in een groep. Methodisch en inhoudelijk lijkt de begeleiding meer op groepssupervisie dan op intervisie. Vandaar dat gekozen is voor een gedegen opleiding van negen maanden met 44 contacturen en een minimale studiebelasting van 90 uur. De competenties zijn beschreven in de notitie: ”Profiel met minimale eisen waaraan een intervisor moet voldoen”. De deelnemers van de eerste opleidingsgroep zijn zeer enthousiast.

 

Meer en meer zijn er geluiden te horen vanuit andere gemeenten, maar ook binnen diverse (jeugd)hulpinstellingen dat ook zij een reflectieve praktijk voor (jeugd)professionals opstarten. Daarom neemt de vraag naar goed toegeruste intervisoren toe. Samen met ACS ontwikkeling wil Care & Able* dit opleidingsaanbod daarom opnieuw aanbieden.

 

Begin september 2017 starten we met de tweede opleidingsgroep.  Deze groep wordt opgeleid door Albert Meijerink (docent supervisiekunde) van ACS ontwikkeling en Bert Vosselman (leersupervisor) van Care & Able.

 

U kunt informatie opvragen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

* De stafmedewerkers van TriviumLindenhof werken samen onder de naam Care & Able. Zij ondersteunen onder meer CJG Capelle aan den IJssel, Jeugdteams Zuid-Holland Zuid en TriviumLindenhof. Care & Able faciliteert samenwerking en innovatie in de zorg.

Deel dit artikel